Nieuwezijds Voorburgwal 225 te Amsterdam

25 maart 2020

Deze maand leveren we het project aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 te Amsterdam op. Het betreft een project van de Kroonenberg Groep met een bijzonder verhaal:

In de Amsterdamse binnenstad staat het voormalig Telegraafgebouw. Een fier krantengebouw uit 1930, destijds ontworpen door Jan Frederik Staal, met op de begane grond een indrukwekkende hal met enorme drukpersen. Op de verdiepingen waren de letterzetterij en de kantoren voor de redactie, de administratie en de directie. Hier is door Kroonenberg Groep en Rijnboutt een uniek totaalproject met wonen, kantoren en publiek-commerciële functies gerealiseerd in het hart van Amsterdam.

Door verschillende verbouwingen en gebruikers door de tijd heen, had het Rijksmonument zich afgesloten van zijn omgeving en was de interne kwaliteit verloren gegaan. Met de recente herontwikkeling zijn de oorspronkelijke kwaliteiten van de pershal, de ruimtelijkheid en het contact met de straat, teruggebracht en is het gebouw verbonden met de Kalverstraat. Zo ontstaat een route door het historische bouwblok. Straks wandel je vanaf de Kalverstraat 28 – een gemeentelijk monument uit 1890 – door de wintertuin en de voormalige drukpersenhal naar de Nieuwezijds Voorburgwal. Een reeks intrigerende ruimten, geschikt voor een publiek-commerciële functie.

Op de verdiepingen van het gemeentelijk monument aan de Kalverstraat wordt wonen boven winkels gerealiseerd.

Op de verdiepingen van het voormalige krantengebouw komen state-of-the-art kantoren die voldoen aan de hoogste hedendaagse eisen en tegelijkertijd de sfeer van het krantengebouw ademen. Zorgvuldig en robuust gedetailleerd en met een materialenpalet bestaande uit brons, diepbruin natuursteen en zwart staal. De bovenste verdieping is getransformeerd tot een representatieve etage met grote panoramaramen die uitkijken over de stad. Een spectaculaire werkplek met de allure van de metropool Amsterdam.