Kantoorgebouw Apollolaan 171, Amsterdam

“Op deze prominente locatie aan de Apollolaan hebben we met elkaar een prachtig kantoorgebouw gerealiseerd, wat impact geeft aan de hele buurt. Het ontwerp is afgestemd op haar omgeving en daarmee heeft het een zeer natuurlijke inbedding. Met trots kijken wij naar deze prachtige toevoeging aan de stad.”

De heer Lesley Bamberger – CEO Kroonenberg Groep

Categorie: Kantoor
Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Locatie: Amsterdam
Bouwkosten: Op te vragen
Architect: OMA
Projectomschrijving

Aan de groene Apollolaan in Amsterdam-Zuid vervangt Kroonenberg Groep een kantoorgebouw door een transparant, state-of-the-art kantoorgebouw ontworpen door Office voor Metropolitan Architecture (OMA).

Het nieuwe pand bestaat uit vijf verdiepingen en vervangt het grotendeels ondoorzichtig kantoorgebouw van de JP Morgan bank uit de late jaren 80.

Het gebouw ligt op een hoeklocatie aan de Apollolaan 171 met in de omgeving een mix van kantoren, woningen en luxe hotels in het hogere segment. Het ontwerp is transparant en reageert op haar omgeving, die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de 20e eeuw. De naar de Apollolaan gekeerde zijde van het pand wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. De transparantie die hierdoor ontstaat trekt het groen van de omgeving visueel door naar het interieur. De hoofdingang is op de hoek van het kantoor gesitueerd. Door een terugliggende gevel op de begane grond worden de volumes verder verkleind waardoor een uitnodigende openbare ruimte bij de entree van het gebouw, langs de Apollolaan ontstaat. Het gebouw is terrasvormig aan de zijde van de woonwijk. Aan deze zijde is de gevel bekleed met op maat ontworpen bakstenen die gerangschikt zijn om een geweven effect te creëren.

De transparantie van het gebouw zorgt voor veel licht en voor het uitzicht aan de huurders. In de centrale kern weerspiegelt groen marmer de rijkdom aan bomen aan de Apollolaan. Dit materiaal is in de lobby gebruikt voor de bekleding van de ingang. De flamingoroze neoninstallatie met de tekst “The more of you the more I love you” van Tracey Emin heeft weer een prominente plek gekregen. Oorspronkelijk opgehangen aan de buitenmuur van het voormalige bankgebouw, is het kunstwerk zichtbaar voor voorbijgangers door de transparantie van de nieuwe architectuur.

De ontmanteling van het oorspronkelijke bankgebouw is gereed. Het bestaande gebouw is gesloopt tot aan de begane grondvloer en de bestaande parkeergarage is gehandhaafd. Daarop is de nieuwbouw geplaatst. Er is ruim 6.500 m2 kantoorruimte gerealiseerd voor de verhuur, met parkeergelegenheid in de kelder voor auto’s scooters en fietsen. De bouwwerkzaamheden zijn in het najaar van 2021 gestart en in de zomer van 2023 is het kantoorgebouw opgeleverd.

vb&t Projectmanagement vervult namens Kroonenberg Groep het projectmanagement voor de realisatie van deze (vervangende) nieuwbouw.

Factsheet
  • Totaal aantal m2: 10.000 BVO
  • Doorlooptijd: augustus 2023?
Projectduur
  • Start planontwikkeling: december 2020
  • Start realisatiefase: juni 20221
  • Oplevering: eind augustus 2023
Werkzaamheden vb&t

vb&t Projectmanagement heeft voor dit project vanaf de initiatieffase tot en met de nazorgfase het totale kosten- en projectmanagement verricht. Het project omvatte voor vb&t o.a. de volgende werkzaamheden:

  • Initiatief en definitiefase
  • Opstellen Programma van Eisen
  • Planontwikkeling met externe adviseurs
  • Kostenmanagement
  • Selectie, prijs- en contractvorming
  • Bouwcontorle gedurende realisatie
  • Nazorg