Nieuwbouw Weener XL, ‘s-Hertogenbosch

Categorie: Kantoor, Maatschappelijk
Opdrachtgever: Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Locatie: ‘s-Hertogenbosch
Bouwkosten: Op te vragen
Architect: Buro TarraKade
Projectomschrijving

Wij hebben namens Weener XL & de gemeente ‘s-Hertogenbosch de rol van gedelegeerd opdrachtgever bekleed voor de realisatie van 14.000 m2 nieuwbouw van het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Weener XL.

Met dit nieuwe gebouw kunnen de ruim 17.000 inwoners, die jaarlijks worden ontvangen, in een fijne omgeving te woord worden gestaan en begeleid. Weener XL heeft zich toegelegd op het creëren van kansen voor kwetsbare individuen waaronder mensen met een beperking, langdurig werklozen of andere obstakels op de arbeidsmarkt.

Het is één van de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch op het oude Michelinterrein. Het gebouw is energieneutraal en aardgasvrij. ‘Geen afval, geen uitval’ is het uitgangspunt. Er is zoveel mogelijk gebouwd met circulaire grondstoffen en materialen. Zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor de energiebehoefte en een groot deel van het dak is beplant met sedum. Het gebouw, met een oppervlakte van zo’n 14.000 m2 , wordt in losse elementen gebouwd. Hierdoor is het modulair en makkelijk herbruikbaar.

Er zijn herbruikbare biosbased materialen gebruikt, die weer kunnen worden opgenomen door de natuur of makkelijk hergebruikt kunnen worden. Daarmee is in het gebouw ook nog eens een CO2 opslag gerealiseerd van minimaal 1.150 ton door de keuze van het  bouwsysteem van houten kolommen, houten liggers, houten gevelelementen die voorzien zijn van vlas, en houten kanaalplaatvloeren. Door de houten constructie in de vorm van een modulair skelet met een basis maat van 7,5 x 7,5 m is er een flexibel inzetbaar gebouw gevormd. Alle afdelingen en onderdelen van de dienstverlening zijn vanuit deze basis bouwstenen gehuisvest.

Hierdoor is Weener XL een inspirerende en gezonde werklocatie met flexibele en vaste werkplekken, buitenruimten, ontvangstruimten, overlegplekken, ontmoetingsruimten en productieruimten. Door de vele combinaties, die mogelijk zijn, heeft het gebouw oneindig veel gezichten. De zachte uitstraling van de toegepaste materialen en de menselijke maat van de constructie elementen zorgen voor een persoonlijke en prettige sfeer. Voor alles waar productie of logistiek wordt toegepast is de ruimte bovendien meervoudig inzetbaar omdat het modulair is ontworpen en in te richten naar behoefte.

Nominatie Nationale Houtbouwprijs 2023

De nieuwbouw van Weener XL is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs 2023 van het Houtblad in de categorie “Zakelijke houtbouw”.

Factsheet
  • Totaal aantal m2: 16.000
  • Doorlooptijd: realisatie 18 maanden
Projectduur
  • Start realisatiefase: 10 december 2021
  • Oplevering: juni 2023
Werkzaamheden vb&t

vb&t Projectmanagement heeft namens Weener XL & de gemeente ‘s-Hertogenbosch de rol van gedelegeerd opdrachtgever bekleed.